Școala Web

Care este diferența dintre Web și Internet

Care este diferența dintre Web și Internet

Cei doi termeni par să însemne cam același lucru pentru majoritatea oamenilor, dar pentru experți, sunt termeni diferiți.

Web-ul (sau World-Wide-Web) este cel mai cunoscut serviciu care funcționează prin Internet. Atât de cunoscut încât de multe ori este confundat.
Internetul este cea mai mare rețea de calculatoare din lume.

Gândește-te la Internet ca la un oraș. Un oraș are o sumedenie de clădiri de diferite tipuri (case, blocuri, palate, parcuri etc). Clădirile pot avea diferite întrebuințări. Un bloc poate fi și de dormit, dar și de birouri. Cel mai mult spațiu în oraș este ocupat de locuințele personale. Așadar putem spune că serviciul de „locuit” este cel mai folosit dintr-un oraș.
În mod asemănător, serviciul de web este cel mai folosit de pe Internet.

Există și alte servicii care funcționează pe Internet, pe care publicul nu le conștientizează. Aplicațiile de socializare de pe telefon, precum Facebook, Instagram, sau Reddit, pot fi considerate servicii diferite. Serviciul de email este un exemplu de serviciu cu siguranță diferit.

Conținutul continuă după reclamă

Mai multe detalii

Fiecare dispozitiv conectat la Internet ar putea (teoretic) să comunice cu orice alt dispozitiv, fie că unul este un calculator din Noua Zeelandă, iar celălalt un frigider inteligent din Vaslui.

Doar faptul că sunt conectate nu este suficient, dacă nu pot cumva să comunice între ele. Ar fi ca și cum doi oameni din țări total diferite ar fi răpiți de extratereștri și puși să vorbească între ei. Dacă nu cunosc ambii o limbă, nu vor putea comunica.
S-au inventat standarde, astfel încât calculatoarele să poată vorbi între ele.

Ne interesează două standarde:

  1. URL (Universal Resource Locator - Localizator Universal de Resurse) este un standard care ajută calculatoarele să știe ce protocol folosești, de la cine, și ce resurse (de exemplu fișiere) ai nevoie.

  2. HTTP (Hyper-Text Transfer Protocol) a fost gândit pentru fișiere care sunt conectate între ele prin hyper-link. Folosește URL, dar se pot transfera și alte informații pe lângă resursa cerută.

World-Wide-Web folosește HTTP pentru a crea o rețea de fișiere ce pot fi legate între. Poate fi accesat folosind aplicații specializate numite „Web-Browser”, sau simplu „browser”.

Cele mai cunoscute și folosite browsere în zilele noastre sunt:

  • Chrome (produs de Google), disponibil pe Windows, MacOS, Linux, Android, dar și pe laptopuri speciale numite Chromebook

  • Firefox (produs de Mozilla), disponibil pe Windows, MacOS, Linux, Android

  • Safari (produs de Apple), disponibil pe MacOS și iOS/iPadOS

  • Edge (produs de Microsoft), disponibil pe Windows, MacOS, Linux, Android

Mai există browsere destul de cunoscute care folosesc aceleași tehnologii precum Chrome: Opera, Vivaldi, Brave, ș.a.

Din cauza restricțiilor impuse de Apple, toate browserele de pe iOS/iPadOS sunt bazate pe Safari, chiar dacă pe alte sisteme pot fi diferite.

Acestea browsere se conectează la calculatoare speciale numite server, pentru a ști ce să afișeze utilizatorului. Ceea ce ne afișează browserul este ceea ce putem numi „web”.


Unii pot numi web doar acea parte care poate fi accesată de oricine și poate fi accesată de către motoarele de căutare precum Google sau Bing. Ceea ce nu este la fel de ușor accesibil, fie pentru că motoarele de căutare nu au ajuns sau nu pot ajunge, fie pentru că trebuie accesate prin alte mijloace, poate fi numit dark web.

Designed by